Галерея

Чому матері не можна бути присутнім при Хрещенні? І навіщо на 40-й день мати приносить дитину до церкви?

– Згідно з церковними правилами жінка, яка народила дитину, не приймає участі в церковних Таїнствах і не відвідує храм протягом перших 40 днів після пологів. Після закінчення цього терміну спеціально для неї читається “молитва жінці після пологів”, і вона повертається до повноцінного церковного життя. Варто відзначити, що молитва ця читається незалежно від того, залишився дитина жити або, на жаль, помер.

Наші благочестиві предки зазвичай хрестили дітей між 8-м і 40-м днями після їх народження, і не вдома, а в храмі, так що мати не мала можливості бути присутнім при Хрещенні. З того часу і вкоренилася така традиція.

А 40-денний термін, після якого мати разом з новонародженим приходить в храм, є давнім церковним звичаєм, встановленим за прикладом і на згадку про принесення в Єрусалимський храм Немовляти Пречистої Богородицею.

За канонами Святої Церкви робиться це по завершенні тілесного очищення матері після пологів і слідом за Хрещенням дитини. В установленому порядку священик разом з матір’ю, яка стоїть поруч, читає особливі молитви, в яких дякує Богові і закликає на матір Його милість. З цього дня жінка вже може відвідувати богослужіння і приступати до Таїнства Святого Причастя.

Під час приходу до храму здійснюється і воцерковлення дитини. Хлопчика священик заносить до вівтаря, а дівчинку благословляє перед іконою Божої Матері.

І мати, і дитина отримують благословення від священика. Мати – на благочестиве життя, немовля – на тілесний і духовний ріст.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.