Галерея

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ПРЕОСВЯЩЕННІШОГО РОМАНА, ЄПИСКОПА КОНОТОПСЬКОГО І ГЛУХІВСЬКОГО.

rj2ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Преосвященнішого Романа,

Єпископа Конотопського і Глухівського

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтвута всім вірним Конотопської єпархії

Української Православної Церкви

     У це світле свято Пасхи Христової, що принесло спасіння світові, коли з Гробу засяяло Світло Христового Воскресіння, і весь світ сповнився радістю, сердечно вітаю вас вічно живим вітанням:

«Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!»

    Настав благодатний день Воскресіння Христового, коли кріпне наша віра, примножується надія та сіяє свята любов. В цей день навіть лихі стають добрими, заздрісні починають радіти, ті, хто засмучені – втішаються. А ті, котрі і раніше були вірними і братолюбивими, нині наповнюються ще більшої радості і бажають обійняти увесь світ та пригорнути навіть тих, кого ще вчора рахували своїми ворогами…

  Світле Христове Воскресіння, Пасха, — це не просто одне із свят, не просто спогад події, що колись відбулась, — це щось більше, що має надприродний вимір. Дві тисячі років тому з гробу возсіяло нове життя, яке дароване всім віруючим у Христа. Воно дається нам у момент нашого хрещення, коли, по слову апостола Павла, «…ми погреблися з Ним хрещенням у смерть, щоб, як Христос Воскрес з мертвих, славою Отця, так і нам ходити в оновленому житті» (Рим. 6, 4).

   Звідки ж ця радість, котру ми отримуємо в ніч Святої Пасхи? Це, браття християни, дар Божої благодаті, яка проливається в серця наші прямо від Бога. Господь наш в день, коли відкрив рай Своїм воскресінням, дає чадам Церкви частково відчути ту саму радість, котрої сподобляються в раю спасенні душі. Ось цей – то видимий чудотворний дар Божий, що дається чадам Церкви, і який, в свою чергу не можуть отримати єретики, сектанти і розкольники і є яскравим доказом правоти нашої Святої Православної Церкви, по слову Св. Отців, «…кому Церква не мати, тому Бог не батько». Кожен віруючий отримавши дар цього нового життя, отримує також і благодатну допомогу жити в ньому. Цей дар змінює наше ставлення до оточуючої нас дійсності і навіть до самої смерті…

   Радість цього світлого дня проникає в наші душі, хоч ми і не маємо тих почуттів, які мали Святі Апостоли, коли побачили не тільки духовними, але й і тілесними очами Воскресіння Христа. Про те, що можлива така повнота радості і для тих що не бачили Господа, ми маємо євангельське свідоцтво із вуст Воскресшого Спасителя, сказавшого апостолу Фомі: «Ти повірив, тому що побачив Мене; блаженні ті, що не бачили і повірили» (Ин. 20, 29).

   Нині наша держава переживає нелегкий період часу, період, коли гостро стоїть питання територіальної цілісності та братерської єдності, жертовності і принциповості. Свята Українська Православна Церква зі своїм Предстоятелем зайняла чітку позицію, яка в основі своїй має любов та надію на Бога. Кожна віруюча людина закликається до молитви за мир та спокій в Україні, і водночас ми повинні пам’ятати, що ми є народ, який проживає на території, яка є колискою Православія на Русі. Та при всіх, порою навіть найтяжчих труднощах ми, православні християни, завжди повинні, як навчає нас святий апостол Павло, немощи немощных носити (Рим. 15, 1). Наш високий моральний подвиг – проявляти мужність та стійкість, не падати духом, і, укреплюючись дарами Пасхи Христової, бути опорою для тих, кому особливо тяжко. Нам потрібно свято зберігати єдність церковну і протягнути руку братської підтримки всякій людині – віруючій і невіруючій, праведній чи грішній. Нам належить трудитися заради преображення світу цього, наповнюючи його згодою, правдою, любовью і красою. Така праця над собою не обіцяє бути легкою та швидкоплинною, але саме завдяки цьому, по милості Божій можливо перемогти нинішні біди та невлаштованості, вилікувати ворожнечу та розрізненість, спасти нас від безнадії та відчаю. Нехай допоможе Воскресший Господь пройти нам на цей шлях, котрий, вірю, приведе суспільство наше до відродження та процвітання.

  Щиросердно вітаю Вас, всечесні пастирі, боголюбиві іноки та інокині, дорогі браття і сестри, зі святом Світлого Христового Воскресіння. Воскресший із мертвих Господь нехай дарує всім вам в повноті насолодитися пасхальною радістю в цьому житті, а в блаженній вічності наслідувати участь зі всіма святими, котрі славлять Бога.

Оберігайте себе від гріха і страстей, бо, по слову преподобного Ісаака Сирина, «грішник не може навіть уявити та відчути на собіблагодать Воскресіння Христового» (Ісаак Сирин, Слова подвижницькі. с.422).

  Будем же і ми, возлюбленні, достойними один перед одним і перед лицем Божим того великого дару радості у Христі Воскресшому, котрий лежить в основі світу, котрий дає початок нашої любові до Бога і до людини!

«Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.