Галерея

Як готуватися до Причастя?

Три дні до Причастя належить постити (не їсти м’яса, молочних продуктів, яєць, а постом – і риби). В пост входить також відмова від куріння, випивки і стриманість. Необхідно за час підготовки прочитати правило до Причастя (воно є в будь-якому православному молитовнику). У сам день Причастя після 12 години ночі (тобто з початку нового дня) не належить їсти і пити до кінця Літургії. Раніше люди до причастя одягалися в світлий одяг – була така православна традиція. До служби або напередодні покладена сповідь.
Під час Літургії, ближче до кінця служби, почувши спів: “Єдин Свят, Єдин Господь Ісус Христос у славу Бога Отця. Амінь. “, Починайте потихеньку переміщатися в праву частину храму. До Чаші підходять саме звідти. Після слів священика “Зі страхом Божим і вірою приступіть” (він виносить Чашу) і співу “Благословен, хто йде в ім’я Господнє, Бог Господь і явився нам” – читається молитва «Вірую, Господи, і визнаю …” (ви її вже дізнаєтеся після домашньої підготовки до Причастя). Її батюшка читає сам, але весь храм про себе (іноді, і вголос) повторює. Після молитви під спів “Тіло Христове прийміть …” причащаються підходять до Чаші. Руки складаються хрестоподібно на грудях – права на ліву.

Підходячи до Чаші, називайте своє ім’я в хрещенні, відкривайте рот і приймайте Тіло і Кров Господа. Після цього цілуйте край Чаші і відходите далі в ліву частину храму. Там беріть шматочок проскури і запивайте. Хреститися і кланятися у самій Чаші не треба, щоб не зачепити її. Також до того, як Ви зап’єте, не слід нічого говорити. Після причастя відразу з храму виходити не слід. Дочекайтеся кінця служби, поцілуйте Хрест, який буде давати священик після проповіді, і тільки після цього оновлені виходите з храму. Не забудьте вдома прочитати молитви після Причастя. Або послухайте їх в храмі після закінчення служби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.