Галерея

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ПРЕОСВЯЩЕННІШОГО РОМАНА, ЄПИСКОПА КОНОТОПСЬКОГО І ГЛУХІВСЬКОГО.

111

Пастирям, монашествующим і всім вірним чадам Конотопської єпархії
ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!
У день Різдва Христового кожна віруюча людина спішить до вифлеємського вертепу, щоб побачити в яслах на сіні маленького Іісуса та віддати Йому поклін і славу як своєму Богові та Спасителеві. Для того щоб гідно пережити це свято, кожен із нас покликаний знайти свою дорогу до Бога, який прийшов до людини у людському тілі. До цієї особистої дороги, дороги віри кличуть нас сьогодні небесні ангельські хори, котрі благовіствують цю велику радість світові співаючи: «Слава во вишніх Богу, і на землі мир в людях благовоління!» 

Святий і світлий день Різдва Христового — воістину день сповнений чудес! За спільною думкою отців Церкви, висловленою також і в піснеспівах, народження Христа є не лише таємницею і надприродним явищем — воно знаменує початок відродження людства ураженого гріхом. Гріх який панує в людській природі є причиною відсутності миру і радості. Для того, щоб знищити гріх і наслідок його – смерть, Сину Божому треба було стати людиною, народитися від Пресвятої Діви Марії.  

Всемогутній вседосконалий Бог, Який не має ні в чому потреби, з любові до Свого творіння сходить на землю, приймаючи на Себе людську природу, навчає людину Божественного закону і звершує справу спасіння. Своїм обмеженим розумом ми не можемо осягнути всієї глибини таємниці Втілення. Тому Божественне Одкровення і навчає нас, що все це Бог зробив заради любові і заради нашого спасіння. “Любов пізнали ми в тому, що Він поклав за нас душу Свою…” — пише святий апостол Іоан Богослов (1 Ін. 3, 16). Найвищий прояв Божественної любові здійснився в Боговтіленні та Воскресінні. Ці дві події, що пов’язані між собою і  стали предметом проповіді святих апостолів та основою місії Церкви Христової. “…Проповідуємо премудрість Божу, таємну, приховану, яку призначив раніше Бог віків для слави нашої”, — пише в посланні до коринтян святий апостол Павел (1 Кор. 2, 7). 
Цей же апостол, розкриваючи значення Різдва Христового, посилаючись на старозавітні пророцтва, говорить, що закон сам собою, без правди Божої, неспроможний спасти людину ( Рим. 3: 21). Апостол указує на рабство гріху й дияволу, в якому перебувало людство до приходу у світ Господа нашого Іісуса Христа. Рабство гріху породжувало в людях страх перед смертю. Але цей страх переміг Христос. Він прийшов у цей світ і зробив нас рабами праведності (Рим. 6: 18). А нині, — каже апостол, — коли ви звільнилися від гріха і стали рабами Богові, плід ваш є святість, а кінець — життя вічне (Рим. 6: 22). Ця блага звістка надає нам сили у життєвих випробуваннях та у боротьбі з гріхом. 
У наших богослужбових текстах є такі слова: «На небі ликують ангели, і люди нині радіють, та веселяться всі створіння з народженого у Вифлеємі Спаса-Господа» (литійна стихира Різдва). Така ж велика радість панує у Церкві Христовій, коли Господь народжується у серці людини. Христос каже, що на небі радіють навіть одному грішнику, котрий кається ( Лк. 15, 7.10). То наскільки ж більшою буде радість, коли кожен, хто згідно з християнською традицією святкує Різдво Христове, цього дня принесе Йому свої плоди покаяння!

Цей рік є важливим у моєму житті та житті Конотопської єпархії. За рік що минув вдалося багато зробити для розквіту та підняття духовності на північній частині Сумщини. За цей період значно активізувався та почав поширюватись православний молодіжний рух в єпархії. Укріпилася чітка модель спілкування духовенства та влади. За цей рік було рукоположено 16 священиків та 2 диякони, зареєстровані нові парафії в більшості з яких розпочато будівництво храмів. Велика святиня Свято-Харлампівський монастир, котрий був закритий багато років, нині знову ожив та повстає з руїн. І нарешті по милості Божій з Благословіння Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира по містах нашої єпархії пройшов хресний хід з Почаївською іконою Божої Матері, яка своєю присутністю благословила Конотопську єпархію, багатьом давши поштовх для правильного істинно християнського життя.

Сучасний світ, в якому швидкими темпами розвиваються технології, в тім числі й комунікаційні, що покликані полегшувати життя людини, навпаки, з кожною миттю все далі й далі віддаляють людей від Бога й одне від одного, роблять серця холодними, а розум прагматичним. Духовна криза сучасного життя має причини приховані в самій людині, яка піддалася нерозумній пристрасті до благ матеріальних, забуваючи, що це ще ніколи не приносило людству ні стабільності, ні миру, ні щастя.

Закликаю усіх людей доброї волі, особливо в цей період святого посту понуждати себе на добрі справи та розсудливо проводити своє земне життя в молитві та покаянні. Бо саме молитва налаштовує наш внутрішній світ, робить його духовним та угодним Богу.

Від усієї душі поздоровляю вас, дорогі отці, браття та сестри зі святом Різдва Христового. Бажаю всім щоб Богомладенець Христос сподобив всіх нас насолодитися духовно-радісним переживанням цієї спасительної події. Нехай світло та благодать Різдва Христового ніколи не залишає нас; нехай воно допомогає нам направляти своє життя до спасіння, перемагаючи всі спокуси нинішнього віку. Нехай неземна радість наповнить наші душі, зігріє серця та нагадає кожному із нас, що істинне життя – це життя з Богом і в Бозі.
ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ — СЛАВИМО ЙОГО!
Різдво Христове 2013/2014 р.
м. Конотоп    + РОМАН
Єпископ Конотопський і Глухівський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.